13801.htm       CIMSZO:        Pászkasütés                             SZOCIKK:     Pászkasütés, előírások szerint történik. E szabályok vonatkoznak a vízre, a tésztára, a sütésnek idejére egyaránt. Nem használják a pászkasütéshez a friss, hanem csupán az állott vizet, azért mert félő, hogy a hideg kútvíz reggel felmelegszik és erjedést okozhatna. A tészta egész vékony lehet csupán és dagasztás után legkésőbb 24 percre kell kisütni, hogy meg ne erjedhessen. Régebben kézi erővel gyártották a pászkát. 1856 óta géppel készítik. A nagyobb felügyelet mellett készült pászkát simiró macosznak nevezik Sütés közben hallelt (l. o.) énekelnek.                                    Ez a cimszó a Magyar Zsidó Lexikonban (1929, szerk Újvári Péter) található . A lexikon digitális változata (tehát e szócikk facsimiléje is) elérhető a www.nagypetertibor.uni.hu, www.zsidlex.extra.hu, www.wesley.hu, http://mek.oszk.hu/04000/04093/html/ webhelyeken. Ez a(z) 3801 .cimszó a lexikon 684 . oldalán van.